MSE

Mazowiecki Sojusz Energetyczny

Baza wiedzy i aktualności o energii odnawialnej

Aktualności Drukuj Drukuj Small Medium Large

KATEGORIE: BiogazBiogaz

Wykorzystanie ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego do produkcji nawozów organicznych i polepszaczy gleby, biogazu oraz kompostu w świetle obowiązujących przepisów sanitarno-weterynaryjnych

Dodano So., 05/12/2015 - 16:04

Najbliższy termin szkolenia: 18.06.2015 r.

Adresatami szkolenia są specjaliści ds jakości, technolodzy, pracownicy działu technicznego odpowiedzialni za zagospodarowanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz osoby zainteresowane możliwościami oraz wymaganiami jakie należy spełnić w celu uruchomienia biogazowni  lub kompostowni.

Cel szkolenia: Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników  z obowiązującymi wymaganiami prawnymi Unii Europejskiej oraz Polski, które powinny zostać spełnione przy przekształceniu ubocznych produktów zwierzęcych (obornik, mleko i produkty na bazie mleka, odpady gastronomiczne) w kompost lub biogaz.

Program szkolenia:

1.    Ogólny zarys zastosowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów pochodnych do produkcji nawozów organicznych, polepszaczy gleby, kompostu oraz przy  wytwarzaniu biogazu;

2.    Kategoryzacja ubocznych  produktów pochodzenia zwierzęcego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE nr 1069/2009 w kontekście przekształcenia ww. produktów w nawozy organiczne, polepszacze gleby, kompost lub biogaz;

3.    Obowiązujące wymagania organizacyjno-techniczne dotyczące zakładów produkujących nawozy organiczne i polepszacze gleby, biogaz i kompost;

4.    Obowiązujące wymagania weterynaryjno-sanitarne dotyczące zakładów produkujących nawozy organiczne i polepszacze gleby, biogaz i kompost;

5.    System HACCP w zakładach produkujących nawozy organiczne i polepszacze gleby, biogaz i kompost;

6.    Parametry przekształcania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów pochodnych w biogaz i kompost wynikające  z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009;

7.    Wprowadzenie do obrotu nawozów organicznych i polepszaczy gleby, pozostałości pofermentacyjnych i kompostu. Oznakowanie oraz zapewnienie identyfikowalności ww. produktów;

Metodologia:

Szkolenie będzie prowadzone w formie wykładu przeplatanego przykładami „z życia” i dyskusją z uczestnikami kursu. Na koniec zajęć uczestnicy otrzymują certyfikat uczestnictwa w szkoleniu.

Szkolenie odbywa się w godzinach 10:00 - 16:30

Trener:

Przedstawiciel Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji w Głównym Inspektoracie Weterynarii w Warszawie.


W przypadku jakichkolwiek pytań pozostaje do Państwa dyspozycji:
Marta Dzierzęcka mdzierzecka@polwita.pl Tel. 601 678 700

Czas trwania szkolenia:

Koszt szkolenia:

Cena obejmuje:

Miejsce szkolenia:

1 dzień

500 zł netto/osoba
(+ 23% VAT)

  • Uczestnictwo w szkoleniu
  • Materiały
  • Lunch i przerwy kawowe
  • Certyfikat

Centrum Szkolenia Przemysłu Mięsnego
ul. Rogatkowa 37, Warszawa

 

 

 

 

http://www.polwita.pl/biogaz

 

Komentarzy: 0.

Zaloguj aby móc dodać komentarz.
Jeśli nie posiadasz jeszcze konta zarejestruj się.
 
Zgłoś błąd na stronie
 

Dołącz do nas!

zaloguj się lub zarejestruj i korzystaj w pełni z naszego serwisu

zaloguj zarejestruj